יש מה לשנות.
יש איך לתקן.
בעמוד זה מוצגים תהליכים חיוביים שקורים בעולם בנושא הסביבתי.

מעבר לאנרגיה ירוקה
אנרגיה ירוקה היא כינוי לכל סוג של הפקת אנרגיה שאינה מזהמת את הסביבה הטבעית. לדוגמא: אנרגיה סולארית טורבינות רוח, ביומסה, הידרואלקטרית ועוד. זאת בשונה מהתהליך הפופולרי של הפקת אנרגיה בעזרת דלקים מאובנים (כגון: פחם, נפט וגז טבעי). תהליך זה מוביל לזיהום סביבתי גדול ועליית ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה, דבר המגביר את ההתחממות הגלובלית.
תחום האנרגיה הירוקה החל להתפתח כבר במהלך המהפכה התעשייתית (1860-1870) באירופה, כאשר כמה מדענים חלוצים הבינו שהפקת אנרגיה מדלקים מאובנים הינה עניין זמני ויש למצוא פתרונות חלופיים.
כיום תחום האנרגיה הירוקה נמצא במגמת התפתחות בקרב מדינות העולם:
* שבדיה מכוונת להיות המדינה הראשונה בעולם שתשתמש אך ורק באנרגיה ירוקה עד שנת 2040.
* קוסטה ריקה וניקרגואה בתהליך לשימוש ב 95% של אנרגיה ירוקה.
* סקוטלנד בונה צי של טורבינות רוח צפות במים הגדול בעולם!
* אורוגוואי נמצאת בכמעט 100% שימוש באנרגיה ירוקה.
לצערנו, מדינת ישראל נמצאת בפיגור ענק לעומת שאר מדינות העולם. ישראל הציבה יעד של מעבר ל17% שימוש של אנרגיה ירוקה עד שנת 2030.
למידע נוסף:

מעבר לערים מקיימות
ערים הן מוקדים מרכזיים לצריכת משאבים וליצירת פסולת ומזהמים. לפיכך, הן משפיעות על המערכות הסביבתיות והעולמיות. בכדי לפקח ולהתמודד עם ההשפעות השליליות יש צורך בחישוב תמידי של טביעת הרגל האקולוגית והשקעת מאמצים בכדי לצמצם אותה ככל הניתן. עיר מקיימת היא עיר שתוכננה בצורה המשלבת את המאפיינים השונים בפעילות העיר (לדוגמה: תשתיות מים, תחבורה, תקשורת ופסולת) בצורה חכמה, שתאפשר לאזרחים החיים בה לשפר את איכות חייהם, לשמור על המשאבים ולצמצם זיהומים. זאת על ידי ניצול הטכנולוגיה כך שהיא תגדיל את יעילות השירותים המסופקים. עיר מקיימת מתאפיינת בחשיבה לטווח הארוך. כלומר, פיתוח העיר צריך להתחשב בדור הנוכחי תוך שמירה על המשאבים לדורות הבאים. ערים חכמות יוצרות מערכות גומלין בין משאבים וטכנולוגיות, ושואפות לצמיחה כלכלית לצד שיפור איכות החיים של התושבים. זאת באמצעות פעולות מקיימות כמו צמצום וניהול כמות הפסולת, עידוד ופיתוח תחבורה ירוקה, מניעת זיהום ופליטות, הרחבת שירותים חקלאיים ועוד. בשנים האחרונות, הקדיש האיחוד האירופי מאמצים להשגה של צמיחה עירונית "מקיימת" בעיירות מטרופולין. גם בארץ הערים מטפסות במדרגות הקיימות. תל אביב למשל, מעניקה תו ירוק לעסקים שמתנהלים בצורה ידידותית לסביבה, מקדמת ומפעילה תחבורה שיתופית ויזמה תכנית להפוך 25% מתחבורת העיר לאופניים עד 2025.
מאבקים סביבתיים נוהלו ומנוהלים ברחבי העולם לכל אורך המאה האחרונה.
טרם הגלובליזציה, התקשורת, האינטרנט ופיתוח המודעות הגלובלי, מאבקים סביבתיים נוהלו באופן מקומי. מאבקים סביבתיים מקומיים התרחשו ברחבי העולם והונהגו על-ידי פילוסופים, מנהיגים פוליטיים, רוחניים ולרוב נוהלו בידי קבוצה מקומית שנאלצה להתגייס כנגד פגיעה בסביבת מחייתם.
כיום קיימת הבנה מעמיקה יותר כי אזורים בעלי מגוון ביולוגי ומשאבי טבע נרחבים חיוניים לא רק לאזור הגיאוגרפי ספציפי אלא גם לסביבה הגלובלית כולה. לדוגמא: יערות הגשם הטרופיים או אזורי חוף ימיים.
מאבקים ומחאות סביבתיות-חברתיות פועלות באופן גלובלי במאבק להכרזה על מצב חירום אקלימי.
בימינו אלו מתנהלים מאבקים מקומיים וגלובליים להעלאת המודעות וקריאה להתגייסותן של מדינות העולם כולו לפעול יחד לתיקון ושיקום הנזק המצטבר. החל מ-1972 פועל האו"ם יחד עם מדינות העולם לקידום פתרונות למדינות המפותחות והמתפתחות. יתרה מכך, בעשורים האחרונים מתגבשת הבנה שהסביבה הכלכלה והחברה הם עולמות בלתי נפרדים. על מנת לתקן אחד צריך לפעול למען האחר. בשנת 2015 התקיימה "וועידת פריז" של האו"ם בנוגע למשברים הכלכליים, חברתיים וסביבתיים בעולם. בסיומה של הוועידה הוכרזו 17 מדדי האו"ם לפיתוח בר קיימא אשר על כל מדינה לבצע עד שנת 2030.
למידע נוסף:


קלינטק
משמעות מושג הקלינטק הינו טכנולוגיה נקייה. כלומר, מוצרים או שירותים המשפרים את הביצועים התפעוליים, היעילות או היצרנות בעודם מפחיתים עלויות, שימוש במשאבים, צריכת אנרגיה, ייצור פסולת או זיהום הסביבה.
החל משנות ה-90 של המאה ה-20 גבר העניין בקלינטק בקרב צרכנים, בתעשייה, בקרב משקיעים ומחוקקים. בפרט נעשתה התקדמות בפיתוח אנרגיות חלופיות ואנרגיה מתחדשת. זאת עקב עליית מחירי הנפט והמודעות הגוברת לחשיבות איכות הסביבה ולנזקי ההתחממות העולמית.
מדינת ישראל היא בין המדינות הבולטות בתחום הקלינטק. בשנת 2014 הוכרזה על ידי מדד הקלינטק הבינלאומי כמדינה המובילה ביותר בעולם בטכנולוגיות קלינטק. כיום קיימות מאות חברות צעירות בתחום זה.
אורמת טכנולוגיות: הינה חברת קלינטק ישראלית ובינלאומית המובילה בתחום האנרגיה והחשמל ועוסקת בהקמה ותפעול של תחנות כוח הפועלות על אנרגיה חלופית, בעיקר אנרגיה גאותרמית.
הון הטבע: חברת השקעות אשר מובילה ומתמקדת בחדשנות קלינטק. החממה עוסקת במימון מאיץ למיזמים בשלבים מוקדמים בתחום של אנרגיה מתחדשת וקלינטק. הצוות של חברת הון הטבע מורכב מיזמים מקצועיים שמתמקדים אך ורק בתחום אחד – אנרגיה נקייה. מטרת הון הטבע הינה לייצר מינוף טכנולוגי, יצירת הזדמנויות עסקיות לשותפינו ובניית חברות איכותיות מהיסוד והלאה.
:SOLVIEW הינה חברה המפתחת מערכות תוכנה להוזלת עלויות ההתקנה של מערכות סולאריות, ובכך תורמת להרחבת השימוש במערכות סולאריות בכל העולם. המערכת של סולוויו מזהה באופן אוטומטי פוטנציאל סולארי של גגות תוך הפעלת אלגוריתמים מתקדמים לניתוח תמונות, ומאפשרת באופן קל ופשוט למתקינים סולארים וללקוחות פוטנציאלים להבין באופן מיידי אם ניתן להתקין מערכת, את גודלה, תפוקתה ומידת כדאיותה הכלכלית. שירות זה חוסך זמן וכסף, מאיץ את תהליך ההתקנה וגורם להוזלת המערכת לצרכן הסופי. חברת Solview לוקחת חלק בפרויקט 'אילת - עיר חכמה', במסגרתו העיר עוברת מהפך של התייעלות אנרגטית.